Arborist – Ett repotage om yrken med höga ol

Arborist – Ett repotage om yrken med höga ol

Jag fick ett samtal av två journaliststudenter som ville göra ett repotage om yrken med höga olyckssiffror. Vi bestämde träff på en arbetsplats i Tullinge så fick det följa med oss under ett par timmar. Trädet som skulle fällas var en ask som stod nära hus, staket och trädgårdsväxter.

https://youtu.be/zWesXNnc5uk

Arboristyrket är riskfyllt. Det är nästan så man får räkna med att man slår sig en gång om dagen. Oftast är det harmlösa skador men ibland kan man göra illa sig rejält. Under mina 13 år som jag drivit detta företag så har jag klarat mig väldigt bra. Tyvärr så tror jag att detta är ett yrke du måste praktisera för att lära dig utrustning, lämpliga tekniker i olika sammanhang, lära sig hur olika träd beter sig och hur de beter sig i olika årstider. 

Om man funderar på att sadla om till arborist så tycker jag att man även ska vara medveten om att det sliter på kroppen. Det är nästan ett måste att träna mångsidigt på sidan om jobbet för att få kroppen att hålla. Många av det rörelser man gör under arbetet är tunga och väldigt ensidiga. Du måste kompensera för detta, annars får du problem med tiden. Jag själv har säkert varit hos fysioterapeuten ett tiotal gånger med olika problem. En del problem tar väldigt lång tid att läka/träna upp då du samtidigt måste jobba och utsätta kroppen för det som orsakar problemen.