Snideri av björkvril

Snideri av björkvril

För ungefär ett år sedan stötte jag på denna knöl på en björk som vi skulle fälla. Jag tog mig besväret och sågade bort den från stammen och tog hem den. Jag har ingen direkt tillgång till snickeriverktyg så det tog mig ett tag att komma på vad jag ville göra med den och hur.

Jag lyckades hitta en hemsida där det stod att man skulle koka vrilen i 3-4 timmar i socker och salt lösning för att få bort barken och att behålla träets färg. Det gick otroligt smidigt. Det gick att skala av barken som om det vore en grapefrukt.

För att holka ur vrilen så tog jag min minsta motorsåg och sågade kors och tvärs i den för att få ut så mycket massa som möjligt, efter det tog jag en träborr som jag fräste ur ytterligare lite djupare, men för att inte riskera att borra igenom materialet så tog jag en kulrasp och raspade ur det sista.

Nu står den slipad, oljad och fin på en hylla här hemma. Jag är lite osäker på vad jag ska ha den till, det lutar åt att köpa ett batteridrivet värmeljus. Jag testade med att vanligt värmeljus och det blir väldigt fint men det är för stor brandfara.

Björkvril snidd till skål