Stormvälta – Svedmyra/Enskede

Stormvälta – Svedmyra/Enskede

Så här kan det se ut när man har turen med sig!

Trädet som ni ser på bilden som lutar mot den stora granen var så pass lång att den skulle ha slagit i huset om den fick falla fritt.

Här hade vi ett lite små lurigt uppdrag. Det välta trädet hade kilat fast sig mellan två träd. Problemet med ett träd som har brustit eller vält och ställt sig mot ett annat föremål är att trädet inte längre har en stabil utgångspunkt. Vilket gör att vi inte har möjlighet att klättra i det, och möjligheterna för vad vi kan göra med trädet är väldigt begränsat.

I detta fall klättrade jag upp i den större granens topp och förankrade en klätterlina. Jag firade ner mig i nivå med det välta trädets topp där jag började avlägsna gren för gren och kubb för kubb. Jag var väldigt försiktig med mina linor så de inte fastnade i trädet som stod lutat, jag avlägsnade även de grenar som skulle kunna svepa med mig om trädet skulle lossna och falla till marken.

När jag hade tagit bort så pass mycket av grenar och längd så fäste jag en lina i trädets yttre ände, klättrade ner till marken och kapade trädet intill brottet. Trädet satt fortfarande fast men eftersom jag hade fäst en lina i toppen så kunde jag lätt skaka loss trädet från sitt fäste.

Har du granar på tomten kan du hålla utkik efter följande symptom:

  • Sår i barken eller bristningar
  • Vita svampar på stammen(Rotticka)
  • Om stammen har en svullnad
  • Gles barrväxt
  • Bark som lossnar (Med spår av Granbarkborre)
  • Att rötterna rör sig när det blåser

Kontakta oss för kostnadsfri offert eller rådgivning.

Enskede-svedmyra-bandhagen-årsta-stureby-östberga-tallkrogen-trädfällning-fällaträd-trädfällare

Trädfällning – stormfälld gran