Höstfällning och Ecoplugg i Tullinge

Höstfällning och Ecoplugg i Tullinge

6 aspar, två granar och en massa giftpluggar.

Ecoplugg är effektivt mot rot och stubbskott.

I fredags fällde vi ett gäng träd på en bostadsrättsförenings mark. I efterhand ångrade jag att vi inte dokumenterade fällande med fler bilder. Det flesta av träden kunde fällas hela eller i större sektioner men utrymmet för trädens fallriktning var väldigt begränsad och krävde hög precision.

Det finns en del knep att ta död på ett träd. Vissa är mer eller mindre effektiva, och en del funkar enbart på vissa trädarter.
Eftersom att tidsrummet mellan beställningen och fällningen inte är speciellt stor för min del som yrkesman så brukar jag använda giftpluggar för att ta död på de stubbar som har tendens att skjuta skott från stubben eller ännu värre rotskot över hela gräsmattan.

Detta gift appliceras med hjälp av pluggar som borras in i stubben, där giftet stannar kvar och inte sprider sig till önskad grönska. Giftet är godkänt och laglig för denna metod och användning.

Om du inte vill jobba med gift kan du även ringbarka stammen. Det man gör då är att man med hjälp av en yxa avlägsnar barken runt stammen, ytan bör sträcka sig minst en meter för god effekt. Därefter får man vänta runt ett år för att trädet ska dö. En del trädarter kan man även lämna stubben hög(2-3 meter), detta får trädet att förblöda.

Trädfällning-tullinge-tumba-rönninge-glömsta-uttran-botkyrka

Trädfällning i Tullinge.